Maaliskuu 2020 oli dramaattinen. Työkaverit keräilivät tietokoneidensa kaapeleita konttorilla. Oli käynyt käsky siirtyä kotitoimistolle. Kukin yritti selittää itselleen, mitä edessä oleva tilanne tarkoittaa. Jopa vessapaperin tuottajamaassa koettiin hamstrausaalto, kun kansalaiset valmistautuivat ottamaan vastaan tuntemattoman. Mutta mitä sitten kävikään?

Ensimmäinen rohkea yrittäjäasiakas soitti heti seuraavalla viikolla: ”Hei, mitäs olet mieltä, olisiko nyt hyvä hetki etsiä uutta porukkaa meille? Meillä on applikaatio, jota voi käyttää kotona, jos ei ole muuta tekemistä. Edellisen kampanjan jälkeen suunta on ollut vain ylöspäin.”

Pandemian alkaessa osa yrityksistä tuntui jähmettyvän niille sijoilleen. Osalle taas koitti kasvun hetki. Tulevina vuosina tullaan raportoimaan hankkeista, joiden kasvutavoitteet saavutettiin vuodessa aiemman ”viisivuotissuunnitelman” sijaan.

Rekrytointi rentoutui

Alkukangertelujen jälkeen, myös rekrytointimarkkina tuntui rentoutuvan. Kun aiemmin haastattelut pidettiin pääosin kasvokkain, nyt tapaamiset siirtyivät verkkoon. Potentiaaliset työntekijät tuntuivat liikkuvan entistä liukkaammin asiakkaalle haastatteluihin.

Yritykset uskalsivat myös palkata uusia työntekijöitä kaukomailta vailla tietoa, milloin työntekijä olisi tulossa Suomeen. Jatkuva etätyön tekeminen mursi myytin asiantuntijaroolien paikka- ja tiimisidonnaisesta työnteosta.

Eräskin asiakas totesi: ”Nyt on sellainen tilanne, että kaikki kotimaiset tekijät tunnetaan jo eli seuraavaksi yritetään löytää maailmalta.” Ja niin me löysimmekin. Valittu henkilö lennähti Suomeen Arizonasta.

Töissä kotimaassa vai uudessa maassa?

Kun pandemian katveessa on eletty pitkälti toista vuotta, on hyvä aika miettiä, millaiseen työskentelyn muotoon rajoitusten päättymisen jälkeen palataan. Samalla kansainvälisten osaajien viivästyneet muutot kohdemaahan alkavat realisoitua.

Pandemian aikana on syntynyt työsuhteita, jotka saattavat jäädä pysyviksi etätyösuhteiksi, vaikka suunnitelma olisikin ollut palkatun työntekijän muuttaminen Suomeen. Eikä se ole pelkästään huono asia.

Eräskin asiakas koki ilon hetkiä, kun hommat hoituivat entistä sujuvammin kahden tiimin kesken, joilla aikaero oli viisi tuntia. Tuli tehtyä enemmän asioita vuorokaudessa. Karanteenin aikana opittiin myös riittävästi yhteistyöstä, jotta toisen tiimin muutto Suomeen tuntui edelleen hyvältä ajatukselta.

Etätyö on kilpailuetu

Kansainvälisten osaajien tarve on tunnistettu ja hyvistä työntekijöistä halutaan pitää kiinni. Etätyömahdollisuus onkin selkeä kilpailuetu, kuten eräällekin pienelle ja tuntemattomalle yritykselle. Kyseisessä yrityksessä annetaan täysi tuki niille kansainvälisille osaajille, jotka haluavat muuttaa Suomeen. Samaan aikaan on kehitetty tukimuoto heille, jotka haluavat pysyä kotimaassa.

Eikä tämä ole ainut esimerkkitapaus. Tunnen yrityksen, jossa kolmasosa sen työntekijöistä tekee tälläkin hetkellä etätöitä kotimaastaan. Jossain tapauksissa on nähty jopa parhaaksi perustaa pöytälaatikkoyritys maahan, jossa uskotaan olevan rekrytoitavaa potentiaalia tulevaisuudessa.

Asiakkaat kysyvätkin meiltä kokonaisten ulkoistusratkaisujen ohessa myös yksittäisten etätyöläisten hosting-palvelua. Ajatuksena on, että Baronan paikallinen tiimi hoitaa työsuhteeseen liittyvät velvoitteet asiakasyrityksessä työskentelevän työntekijän kanssa. Paikallisten talenttien rekrytoiminen on huomattavasti mielekkäämpään, jos sen pystyy hoitamaan ilman oman yhtiön perustamista.

Tietotyöläisten liikkuvuus lisääntyy

On selkeästi nähtävillä, että koulutetun väestön vaihtoehdot ovat lisääntyneet koronan jälkeisinä vuosina. Monet meistä unelmoivat millaisessa maassa tai kaupungissa haluaisi elää, jos muutto olisi mahdollinen.

Esimerkiksi eräs läntisestä Euroopasta peräisin oleva data-analyytikko teki analyysin Euroopan parhaista asuinkaupungeista ja valitsi Helsingin. Eurooppalaisittain keskisuuri, helposti lähestyttävä kaupunki, jossa asiantuntijapalkalla tulee toimeen ilman suurkaupungin hälyä, perusteli hän. Toinen valitsi Suomen lasten hyvien koulutusmahdollisuuksien, ympäristön ja stabiilin yhteiskunnan vuoksi.

Eräs yritys tarjoaa jopa kolmen kuukauden työskentelymahdollisuutta vuodessa tietyin ehdoin lähes missä päin maailmaa vain. Sanoisin tätä varsin joustavaksi henkilöstöeduksi ja saattaa jopa parantaa henkilöstön pysyvyyttä.

Paras Suomi-mainos – Sujuvat maahanmuuttoprosessit 

Paras mainos kansainväliselle ja liikkuvalle työvoimalle ovat edelleen sujuvat maahanmuutto- ja kotoutumisprosessit. Pandemiarajoitukset ja ontuvat käytännöt esimerkiksi rekisteröitymisessä hidastavat prosessia edelleen, mutta nämä ovat asioita, jotka ovat korjattavissa. Valitettavasti, kun pitäisi karsia, on saatettu tahtomattaan lisätä byrokratiaa.

Asiantuntijatyötä tekevät tuppaavatkin valitsemaan sen maan, jossa ympäristö tukee esimerkiksi omia arvoja tai vapaa-aikaa ja jonka verotus, palvelut ja byrokratia ovat kohtuullisissa rajoissa. Kun nämä ovat kohdallaan, myös Suomella on mahdollisuus kilpailla yhä kovenevassa työvoimamarkkinassa, jossa tulee sekä pitää kansainvälisistä osaajista kiinni että kannustaa tänne mahdollisesti mieliviä.


KIRJOITTAJA:
ARJA MARTIKAINEN

Kirjoittaja on Barona IT:n seniorikonsultti sekä Northstarjobs.io ja Games Jobs Finland palveluiden Business&Concept Owner.